Koncem 80. let se během svých studií Francesco Cirillo učil s časovačem ve tvaru rajčete. Díky tomu vznikla technika zvaná Pomodoro, jejíž název pochází právě ze slova „rajče“.
O co tedy jde? Cílem této metody je rozdělit práci na kratší časové úseky, zvané „Pomodora“, které trvají 25 minut, po nichž následuje krátká přestávka. Tento cyklus pomáhá zvyšovat soustředění a předcházet únavě.
Jak funguje technika Pomodoro:
- Vyberte si úkol, na který se budete v příštích 25 minutách soustředit.
- Úkol by měl být specifický a dosažitelný v rámci daného časového bloku.
- Nastavte časovač (tradičně na 25 minut).
- Nezapomeňte dát telefon do režimu nerušit.
- Pracujte po dobu Pomodora (25 minut).
- Rozptýlení nebo myšlenky na jiné činnosti zapište na papír.
- Dejte si 5 minut přestávku.
- Projděte se, protáhněte, odpočiňte si.
- Po 4 Pomodorech následuje delší přestávka, která by měla trvat 15–30 minut.
Výhody techniky Pomodoro:
- Zvýšená koncentrace
- Předcházení únavě a zabránění vyhoření
- Efektivní řízení času
Jak začít: Stačí vám pouze časovač (a úkol). Pokud preferujete aplikaci, doporučuji Time Stream, který funguje i ve webovém prohlížeči – najdete jej t