Rajče, čas a co mají společného?

Koncem 80. let se během svých studií Francesco Cirillo učil s časovačem ve tvaru rajčete. Díky tomu vznikla technika zvaná Pomodoro, jejíž název pochází právě ze slova „rajče“.

O co tedy jde? Cílem této metody je rozdělit práci na kratší časové úseky, zvané „Pomodora“, které trvají 25 minut, po nichž následuje krátká přestávka. Tento cyklus pomáhá zvyšovat soustředění a předcházet únavě.

Jak funguje technika Pomodoro:

  • Vyberte si úkol, na který se budete v příštích 25 minutách soustředit.
  • Úkol by měl být specifický a dosažitelný v rámci daného časového bloku.
  • Nastavte časovač (tradičně na 25 minut).
  • Nezapomeňte dát telefon do režimu nerušit.
  • Pracujte po dobu Pomodora (25 minut).
  • Rozptýlení nebo myšlenky na jiné činnosti zapište na papír.
  • Dejte si 5 minut přestávku.
  • Projděte se, protáhněte, odpočiňte si.
  • Po 4 Pomodorech následuje delší přestávka, která by měla trvat 15–30 minut.

Výhody techniky Pomodoro:

  • Zvýšená koncentrace
  • Předcházení únavě a zabránění vyhoření
  • Efektivní řízení času

Jak začít: Stačí vám pouze časovač (a úkol). Pokud preferujete aplikaci, doporučuji Time Stream, který funguje i ve webovém prohlížeči – najdete jej t